Seksueel misbruik trauma

Jong, heel jong liepen de slachtoffers hun trauma al op.  Al jaren loopt men met klachten van paniek tot relatieproblemen. Maar klachten komen ook in het lichaam terug. Door middel van de PsyChi behandeling kunnen trauma’s en nare ervaringen afgevlakt worden waardoor deze niet meer in de weg zitten. Vaak al na een behandeling maar soms is er meer nodig. Raymedy centrum Eindhoven gaat samen met de client het proces aan en kijkt stap voor stap wat er nodig is.

Client ervaring

Seksueel misbruik, PTSS, dissociatiestoornis, depressie en paniek (Jessy, Doetinchem)

“Ik heb een complexe kindertijd en jeugd gehad waardoor ik mezelf niet als evenwichtige volwassenen heb kunnen ontwikkelen; verstoorde emotionele en fysieke relaties binnen ons gezin, seksueel misbruik binnen de familie, het zwijgen en in stand houden van geheimen. Als tiener kreeg ik al te maken met depressies en paniekaanvallen. Vanaf mijn zestiende ben ik hiervoor lange tijd door middel van met name psychotherapie behandeld, maar pas halverwege mijn twintiger jaren ben ik daadwerkelijk gaan praten over het seksueel misbruik. In die periode werd ook duidelijker dat ik een dissociatiestoornis en PTSS had en in de jaren erna is mijn zorg uit gegaan naar het onder begeleiding leren leven met deze stoornissen, het afmaken van mijn opleiding en een leven opbouwen. De depressies namen af, de paniekaanvallen werden veel minder en ik rondde mijn opleiding af, vond een leuke baan en een fijne partner. Maar na een aantal jaar kwam ik alsnog weer steeds meer in de knel in mezelf. Ik wist niet waarom, maar ik voelde me steeds minder goed  en ik voelde me vaak erg boos.  Met name in mijn werk voelde ik me steeds minder krachtig en gelukkig en het werken met mijn (zorg intensieve) leerlingen viel me steeds zwaarder.  Uiteindelijk werd ik twee jaar geleden flink ziek en had ik om de week hevige migraine aanvallen. Het heeft lang geduurd voor ik begreep dat mijn lijf de sneltrein waar ik in zat wilde stoppen. Ik ben een dieet gaan volgen voor mijn migraine, ben in therapie gegaan, heb emdr behandelingen gehad, maar buiten dat ik fysiek opknapte en mijn migraine verdween werden mijn paniek aanvallen en angsten steeds heviger.  Ik kon niet werken en kwam nauwelijks meer buiten.

Toen ik bij  Raymedy kwam  was dat vooral voor mijn paniekaanvallen en angsten. Ik vertrouwde niet meer op mezelf en niet meer op de mensen om me heen. Ik was zo gesloten geworden dat ik niet meer kon en wilde praten. Ik wilde me weer beter gaan voelen maar wist niet meer hoe.

De behandelingen bleken mentaal en fysiek niet belastend en dat is erg prettig. Ze zetten mijn lijf en mijn geest op rust.  Het voelt alsof ik nog nooit zo weinig heb gedaan, maar dat ik tegelijkertijd nog nooit zo hard gewerkt heb. Ik ben weer gaan voelen wie ik ben, wat ik wil, wat ik nodig heb. Ik heb ontdekt hoe het voelt om van binnenuit te voelen en van daaruit de wereld in te stappen in plaats van alles wat ik voel, denk, wil en beleef af te laten hangen van wat er van de buitenwereld naar binnen komt. De behandelingen hebben me geholpen om mijn schaamte en verkramping los te laten waardoor ik me nu weer opener durf op te stellen en durf te veranderen. De behandelingen hebben het makkelijker gemaakt om mijn pijn onder ogen te zien en deze te durven leren gaan voelen zodat ik mijn pijn ook eindelijk los kan leren gaan laten. Ik durf weer voor mezelf te kiezen. En ik heb inmiddels weer gesprekken met een coach. Ik ben weer op weg.